Cargando Cullera TV
Ajuda al Projecte CTV!
Estàs a:

COL·LECTIUS - Xúquer Viu

Xúquer Viu
C/Sèquia Reial del Xúquer, 1, 6 - 46260 - Alberic
Contacte: Paco Sanz
Email: xuquerviu@hotmail.com
Telf: 649250411
XÚQUER VIU, FEM PINYA PEL XÚQUER!
2015-03-06 09:58:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir XÚQUER VIU, FEM PINYA PEL XÚQUER!
Xúquer Viu i la Nova Muixeranga d'Algemesí uneixen forces per a defensar el nostre patrimoni natural.
El dissabte 7 de març a les 12:00 hores tindrà lloc una Concentració al Pont de Ferro d'Alzira, convocada per Xúquer Viu i la Nova Muixeranga d'Algemesí reivindicat un Xúquer Viu com a element vertebrador de la comarca. 
 
La defensa de la nostra cultura i el nostre territori es donaran cita en aquesta concentració, en la que la Nova Muixeranga d'Algemesí i Xúquer Viu faran pinya, junt a tots els assistents per alçar una torre amb l'esforç i la col·laboració de tots i totes els assistents.
 
Més ...
DEMANEN LA SUSPENSIÓ DE L'ADJUDICACIÓ DE LA PLANTA RESIDUS GUADASSUAR
2015-02-03 17:21:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir DEMANEN LA SUSPENSIÓ DE L'ADJUDICACIÓ DE LA PLANTA RESIDUS GUADASSUAR
Xúquer Viu i Ecologistes en Acció demanen la suspensió del procediment de licitació i adjudicació de la Planta de Residus de Guadassuar. No hi ha constància de que el projecte haja sigut sotmès al preceptiu tràmit d'informació pública ni avaluació ambiental
El 21 de juliol passat el Consorci de Residus Ribera-Valldigna va aprovar el Pla de Gestió del complex de residus de Guadassuar. En dit pla de gestió s'optà per configurar una nova instal·lació de tractament de la matèria orgànica, és a dir, per substituir l'actual Planta de Residus per una nova instal·lació, que se sumaria la nova Planta de tractament de voluminosos  i al macroabocador de residus. Aquesta nova instal·lació estaria composta per les fases de fermentació, maduració, compostatge i afinament, fases que són les que formen part de l'actual planta de residus.

 

És a dir, en el Pla de Gestió aprovat pel Consorci en juliol de 2014 es descarta l'opció inicial de remodelar les antigues instal·lacions existents en l'anomenada "instal·lació 1", ja que, per la seua antiguitat, es considera que es troben en un estat avançat d'obsolescència i no serien aptes per al compliment dels objectius establerts i s'opta per la construcció d'una nova planta de tractament, amb enderroc de totes les edificacions existents a l'antiga Planta de Tractament de Residus, encara que reutilitzant algunes parts de la maquinària de la vella instal·lació que es remodelen.

 

L'avantprojecte i l'estudi de viabilitat d'aquesta nova instal·lació de tractament de la matèria orgànica formen part del Projecte de Gestió aprovat l'any 2014, però en canvi no apareix entre aquesta documentació el preceptiu estudi d'impacte ambiental, i no ens consta que cap d'aquests documents haja estat sotmès fins a la data de hui al preceptiu tràmit d'a informació pública, com així ho exigeix la Llei de Contractes del Sector Públic o la Llei d'Avaluació Ambiental, que inclou a les plantes de tractament i valorització de residus, o la pròpia Llei de la Generalitat Valenciana d'Impacte Ambiental i el seu reglament, que parlen de les instal·lacions de tractament i eliminació de residus sòlids urbans.

 

Per acabar de complicar més legal i ambientalment les infraccions legals que sembla que s'han comès en aquest cas, l'esmentat Consorci va acordar el passat dia 20 de gener el procediment per a la licitació del contracte de concessió d'obra pública per a la referida nova instal·lació, tot això sense que semble que s'han donat compliment als requisits legals abans esmentats.

 

Davant aquests fets tant Xúquer Viu com Ecologistes en Acció s'han dirigit al Director General de Qualitat Ambiental de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient i al President del Consorci de Residus i Alcalde de Guadassuar formulant-los les següents preguntes:

 

1.- S'ha sotmès al preceptiu tràmit d'informació pública l'avantprojecte i l'estudi de viabilitat de la instal·lació 1 prevista en el Projecte de Gestió?
2.- Es va a sotmetre a avaluació ambiental aquest projecte d'instal·lació 1 de tractament de residus domèstics, fracció orgànica?
3.- No caldria atorgar l'Autorització Ambiental Integradda a la nova instal·lació 1?

En tot cas, i cautelarment, Xúquer Viu i Ecologistes en Acció sol·liciten a la Conselleria que intervinga urgentment en aquest tema i procedisca a instar del consorci la suspensió del procediment de licitació i adjudicació del contracte de concessió de les obres de les noves instal·lacions incloses en l'anomenada "instal·lació 1 "del Projecte de Gestió, elaborat per Inarmed Consultoria SL i aprovat pel Consorci Ribera Valldigna el 21 de juliol de 2014, que va ser iniciat mitjançant acord pres per aquest ens consorcial el passat dia 20 de gener.
Més ...
EL XÚQUER NO ÉS VEN! L'AIGUA ÉS DE TOTS! CONVOCATÒRIA XÚQUER VIU DEMÀ
2014-12-19 19:03:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir EL XÚQUER NO ÉS VEN! L'AIGUA ÉS DE TOTS! CONVOCATÒRIA XÚQUER VIU DEMÀ
No al transvasment d'Alarcon! Sí a la recuperació del Xúquer i l'Albufera! Sense aigua no hi ha futur! DISSABTE 20 DE DESEMBRE A LES 12:00 CONCENTRACIÓ A L'ASSUT D'ANTELLA


Més ...
UNANIMITAT DE LA MESA PEL XÚQUER CONTRA EL TRANSVASAMENT DES D'ALARCÓN
2014-12-14 16:49:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir UNANIMITAT DE LA MESA PEL XÚQUER CONTRA EL TRANSVASAMENT DES D'ALARCÓN
La Mesa pel Xúquer ha aprovat denunciar a la Unió Europea les condicions fixades en desembre de 2006 respecte al transvasament de la Marquesa. Europa també haurà de pronunciar-se respecte al malbaratament de les obres del transvasament i de les dessaladores finançades amb fons europeus
Amb una assistència de més de 60 persones, i presidint per una pancarta amb el lema "La Ribera no es ven", s'ha reunit a Alzira la Mesa pel Xúquer en una sala repleta per abordar el recent acord de les Comunitats de Regants de la Ribera per donar via lliure al transvasament d'aigua del Xúquer cap a les comarques de sud des de l'embassament d'Alarcón.
 
En la reunió han participat els alcaldes de Sumacàrcer, Riola i Albalat i regidors de altres 15 ajuntaments de la Ribera. Hi havia representants de Xúquer Viu, Unió de Llauradors, Escola Valenciana, CCOO, Intersindical Valenciana, Fundació Nova Cultura de l'Aigua, la Ribera en Bici, Amics de la Muntanyeta dels Sants, Plataforma pel Dret a Decidir i dels partits PSPV, Esquerra Unida, Compromís i Podem.
 
En la reunió s'ha abordat el canvi de postura dels regants de la Ribera, que fins fa pocs dies s'oposaven a qualsevol transvasament aigües amunt de la Marquesa. En aquest sentit es dubta que els regants de la Ribera estiguen d'acord, ja que és una decisió dels presidents de les comunitats de regants que són els que han rubricat un acord que no es contemplava un parell de dies abans. No obstant ha quedat clara la responsabilitat del Ministeri d'Agricultura i la Generalitat que haurien de ser els que velaren pel domini públic hidràulic i defensaren aquest recurs com un bé públic en lloc de pressionar en favor d'interessos privats que van en detriment dels interessos públics. En aquest sentit s'ha denunciat que el lobby de l'aigua de les comarques del sud no ha deixat d'exigir ni un sol dia l'aigua del Xúquer. "Mai tenen prou", s'ha arribat a afirmar.
 
En la reunió s'han ratificat els termes de la declaració de Xúquer Viu que us adjuntem en el que es considera completament innecessari aquest transvasament que es destinarà a aigua de boca, quan la dessaladora de Mutxamel, que ha costat 80 milions d'euros està sense funcionar, quan podria generar fins 28 hm3 d'aigua a l'any, al mateix preu o inferior a l'aigua que es pretén transvasar des de centenars de quilòmetres. Igualment s'ha remarcat la situació negativa en la que quedarien els nostres aqüífers actualment en estat de prealerta i que es nodreixen en gran part pels retorns de reg, que amb la modernització dels regadius desapareixeran. En definitiva es tractar de vendre aigua a un preu molt superior al que costa realment, per a que uns i altres es beneficien econòmicament. Tot consentit i estimulat per les institucions públiques.
 
De fet en la reunió s'ha parlat del malbaratament econòmic d'una obra, el transvasament de la Marquesa en el que s'han enterrat 400 milions d'euros, o en les dessaladores d'Alacant, tant un com les altres subvencionades per la Unió Europea.
 
La Mesa pel Xúquer ha aprovat denunciar a la Unió Europea les condicions fixades en desembre de 2006 respecte al transvasament de la Marquesa, finançant amb 120 milions d'euros per Europa, així com el malbaratament amb fons públics, tant d'aquesta obra com de les dessaladores subvencionades per Europa, especialment la de Mutxamel.
 
Per denunciar aquest nou transvasament que penja una nova demanda urbana a un Xúquer que es troba sobreexplotat i en el que s'estan incomplint els cabals ecològics aprovats fa tan sols 4 mesos, Xúquer Viu i la Mesa pel Xúquer han convocat una concentració per al 20 de desembre a l'assut d'Antella amb els lemes de "La Ribera no es ven".
 
A més la Mesa pel Xúquer ha acordat tornar a reunir-se al mes de gener per concretar altres mesures i durant la primera setmana de març es realitzarà una Setmana pel Xúquer de caràcter lúdic i reivindicatiu, que culminarà amb una Festa pel Xúquer.
 
Us adjuntem la nota de premsa que enviarem el passat 26 de novembre.
Més ...
REUNIÓ DE LA MESA PEL XÚQUER
2014-12-12 10:55:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir REUNIÓ DE LA MESA PEL XÚQUER
Tindrà lloc demà a les 11.30h a Alzira
Aquest dissabte 13 de desembre tindrà lloc una reunió oberta de la Mesa pel Xúquer a les 11:30 del matí, convocada per Xúquer Viu, per tal d'analitzar i debatre les conseqüències de l'acord de la USUJ (Comunitats de Regants i Iberdrola) de donar via lliure per al transvasament des d'Alarcón d'aigua del Xúquer i proposar mesures adients. 
 
La reunió tindrà lloc al MUMA, Museu Municipal d'Alzira, situat en el Carrer Sant Roc, 12, molt a prop de l'Ajuntament d'Alzira, en la part antiga de la ciutat.
 
Més ...
SITUACIÓ CRíTICA EN L'ASSUT DE CULLERA
2014-11-26 17:08:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir SITUACIÓ CRíTICA EN L'ASSUT DE CULLERA
La plataforma Xúquer Viu denuncia una vegada més el mal estat del riu. En l'Assut de Cullera el nivell està 55 cm per davall.
Així tenim el riu hui mateix a l'assut de Cullera, entre Sueca i Fortaleny, a 14 km de la desembocadura, mentre uns i altres comercien per deixar-li al riu sense aigua per a dur-la a Alacant. 

55 cm de per baix del nivell de l'assut, un veritable rècord.

Responsables? Un bon grapat d'organitzacions amb interessos econòmics i polítics. 

Quin futur li espera al Xúquer i a l'Albufera?

Desastròs! 

Més ...
NOU TRANSVASAMENT D'AIGUA DEL XÚQUER CAP A ALACANT
2014-11-18 11:00:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir NOU TRANSVASAMENT D'AIGUA DEL XÚQUER CAP A ALACANT
Xúquer Viu lamenta la proposta del PP d'admetre el transvasament des d'Alarcón a canvi de la presa de Montesa i la qualifica d'ocurrència descabellada. Xúquer Viu demana al PP de la Ribera que deixe de marejar la perdiu i s'opose de manera clara i ferma al nou transvasament
La proposta del PP d'admetre un nou transvasament d'aigua del Xúquer cap Alacant a canvi d'una presa al riu Cànyoles és una maniobra de distracció que no té cap sentit, més que justificar davant la Generalitat el suport a la petició del lobby de l'aigua d'Alacant d'aigua de qualitat del Xúquer, des d'Alarcón per als seus negocis.
 
Si l'Albaida, amb la presa de Bellús, no porten cabal suficient per a servir com a moneda de canvi amb l'aigua d'Alarcón, encara menys el Cànyoles, que no és més que un afluent seu, amb un cabal escàs i molt irregular, que en es nodreix aigües avall amb les aportacions de les aigües residuals d'Alcúdia de Crespins i Canals.
 
Xúquer Viu li demana al PP de la Ribera que siga coherent i defense el Xúquer i els seus usos actuals de manera ferma i clara i que es deixe de "marejar la perdiu" amb propostes inútils que intenten donar una baló d'oxigen al Govern de la Generalitat per a justificar un transvasament insostenible des d'Alarcón cap Alacant amb un aigua imprescindible per a la Ribera.
 
La presa de Montesa, al Cànyoles, no seria una nova presa, figura en el pla contra avingudes com una presa de laminació. El disseny és el d'una presa que no serveix per emmagatzemar aigua, sols per augmentar la seguretat aigües avall de la presa. Malgrat tot, Xúquer Viu considera que l'actuació més urgent des del punt de vista de la prevenció d'avingudes és la de recuperar el llit fluvial, eixamplant-lo a 150 o 200 metres i renaturalitzar-lo, amb plantació de bosc de ribera, el que permetria un capacitat d'absorció d'aigua en cas d'avingudes molt superior a l'actual.
 
La proposta és una maniobra de distracció que allunya, de nou, al PP de la Ribera del consens amb la resta de la comarca. Probablement el Govern de la Generalitat acceptarà la proposta del PP de la Ribera i donarà via lliure al suport al transvasament des d'Alarcón, encara que sàpiga que dita inversió de més de 50 milions d'euros en una nova presa inútil no es farà, com a passat amb la modernització dels regadius. Lamentable i patètic al mateix temps.
Més ...
EL XÚQUER SENSE CABAL
2014-10-31 16:24:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir EL XÚQUER SENSE CABAL
Xúquer Viu denuncia una vegada més la mala situació del riu Xúquer
Situació de l'Assut de Cullera en terme de Fortaleny  ahir per la vesprada. L'aigua está a 30cm baix del nivel de l'Assut. Ni gota ni gota.

El Xúquer sense cabal, "fa aigua" per totes parts: A Tous i Antella, a l'Albufera i a l'Assut de Cullera, entre Fortaleny i Sueca.
Més ...
DE NOU EL XÚQUER PER BAIX DELS CABALS ECOLÒGICS
2014-10-21 15:37:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir DE NOU EL XÚQUER PER BAIX DELS CABALS ECOLÒGICS
Xúquer Viu denuncia esta situació que es dona des de Tous fins la desembocadura, aproximadament un 20% per baix del cabal ecològic.

 

De manera recurrent durant les últimes setmanes el cabal del Xúquer a partir de Tous està per baix dels cabals ecològics que s'acaben de fixar en el Pla de Conca que va entrar en vigor al mes de juliol.

Si en Tous el cabal ecològic ha d'estar per damunt de 1'60 m3/segon, en el dia de hui està molt per baix, arribant a 1'24 m3/segon en alguns moments com es pot observar en els gràfics que us adjunte i que es poden obtindre en la següent adreça: http://saih.chj.es/chj/saih/glayer?t=a

Cal assenyalar que des de fa un any i mig no es poden consultar punts de cabals ecològics fonamentals per a controlar el riu com són: Antella (punt crític molt important) i els assuts de Sueca, Cullera i la Marquesa.

Es dona la circumstància que durant cinc mesos, des de maig fins a setembre, es desembalsaren quantitats per damunt dels 30 m3/segon, mentre que ara circula una quantitat lleugerament superior a 1 m3/segon.

Aquests fets ja els hem posat en coneixement de la Confederació, però sembla que és més important transvasar aigua al Vinalopó que complir amb els escuàlids cabals ecològics que han deixat al riu.
 
Fa alguns dies enviarem un comunicat i unes fotos en les que denunciàven l'escàs cabal que passava pel riu. Cal dir que hui eixe cabal és encara inferior, aproximadament un 20% per baix del cabal ecològic.

 

 
Més ...
XUQUER VIU ACUSA LA GENERALITAT DE DEFENSAR ELS INTERESSOS D'ALACANT
2014-08-14 20:37:00 - Xúquer Viu
Está publicació es pot Llegir XUQUER VIU ACUSA LA GENERALITAT DE DEFENSAR ELS INTERESSOS D'ALACANT
Consideren que Císcar es burla de la Ribera quan diu que el Vinalopó s'atendrà amb els estalvis de la comarca, Fabra utilitza la solidaritat com a cortina de fum per a ocultar l'espoli del Xúquer en benefici de l'especulació i Bonig es passeja per la Ribera dient que el transvasament des d'Alarcón és una bona solució
 
Les recents declaracions de la consellera Isabel Bonig, del president de la Generalitat Alberto Fabra i del vicepresident José Císcar sobre el nou Pla del Xúquer són completament inacceptables per a tots aquells sectors que treballen pel futur del nostre riu i representen un insult per a regants, ecologistes i la societat civil de la Ribera.
 
José Císcar, en unes declaracions realitzades aquesta mateixa setmana, diu que els estalvis de la Ribera per la modernització del regadiu, permetran atendre a altres zones com la del Vinalopó. L'actual conseller d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, es lleva la careta i diu clarament el que Xúquer Viu està denunciant des de fa mesos: que els estalvis produïts per la modernització del regadiu a la Ribera anirà a Alacant per al negoci i l'especulació.
 
Aquest aspecte va ser introduït en el Pla del Xúquer, recentment aprovat, sense tindre en compte que al substituir el reg a manta pel reg a degoteig, s'haurà de compensar la pèrdua de cabals del Xúquer i de l'Albufera. Si no es produeix aquesta compensació de cabals els danys dels ecosistemes relacionats amb el riu i el llac seran molt greus. Per tant, una part important de l'estalvi de la modernització dels regadius ha de destinar-se al Xúquer i a l'Albufera.
 
De la mateixa manera no és cert, com diu el vicepresident, que el Pla del Xúquer va eixir avant sense cap vot en contra. Tot al contrari, aquest Pla ha sigut el pla hidrològic que més oposició ha despertat tant en el Consell de l'Aigua del Xúquer com en el Consell Nacional. Sindicats, grups ecologistes i altres representants votaren en contra i els propis regants de la Ribera es desplaçaren a Madrid per a deixar clara la seu oposició al Pla de Conca.
 
Per altra part el president de la Generalitat Alberto Fabra, en la seua visita a l'Alcúdia va apel·lar a la "solidaritat" per demanar que un riu sobreexplotat i sense recursos atenguera les necessitats d'altres zones. En realitat el recurs a la solidaritat és una cortina de fum per atendre al lobby de l'aigua d'Alacant que vol fer negoci amb l'aigua del Xúquer amb la complicitat de la Generalitat Valenciana.
 
I és que Alacant no té cap necessitat d'aigua de boca, ja que amb la finalització del Pla de Dessalatge previst, s'hauran invertit més de 500 milions d'euros a la província d'Alacant i es disposarà d'un volum d'aigua superior als 100 hm3 per al subministrament urbà. Aquest volum, equivalent al consum de quatre ciutats de la mida d'Alacant, cobrirà de sobra les necessitats dels municipis del litoral.
 
Finalment cal denunciar les declaracions d'Isabel Bonig, coordinadora general del PP, que en una reunió amb el PP de la Ribera Baixa va qualificar el transvasament des d'Alarcón com una bona solució. La Ribera no acceptarà cap nou transvasament ni des de Cortes, ni des d'Antella, ni des d'Alarcón. L'únic possible i acceptat és el de la Marquesa, al final del riu, per atendre necessitats agrícoles.
 
Les declaracions de Fabra, Císcar i Bonig aquest mes, en favor d'enviar la millor aigua del Xúquer cap a Alacant, són totalment inacceptables. Mentre als abastiments de la Ribera se'ls nega una concessió pròpia d'aigua del Xúquer i zones com la Vall d'Albaida, el Marquesat o la Vall dels Alcalans travessen per una difícil situació propiciada per la sequera.
Més ...
Veure Anteriors
Actualitat | Informació | Televisió Cullera | Noticies | Col·lectius | Opinió