Está publicació es pot Llegir EL RETAULE DE NADAL HA TORNAT A L'ESCALANTE
El teatre ha programat durant totes les festes nadalenques fins hui esta peça que té l'art barroc valencià com referent
%descrip%
Dins de la programació especial del 25 aniversari de “Nadal a l’Escalante”, s'ha presentat enguany el “Retaule de Nadal”, una producció d'Escalante Centre Teatral escrita i dirigida per Vicent Vila, que reprèn la tradició mediterrània dels retaules nadalencs. Tal com explica el propi Vila “el retaule és un joc teatral amb titelles, que hem realitzat artesanalment, en el qual podrem veure escenes populars amb els moments més destacats del misteri de la Navitidad”. 

“El Retaule de Nadal” és un espectacle en castellà i en vers – la part sacra- i valencià –escenes profanes- que ret homenatge al Betlem de la Tia Norica (Cadis), al Betlem de Tirisiti (Alcoi), als belenes vivents que es representen en tota la conca Mediterrània, i per descomptat a l'antic Belén del Patronat.  L'equip de l'Escalante, amb el seu director al capdavant, ha treballat en el retaule des de fa mesos. “Primer abordem el text i després ja la confecció dels 30 titelles, els escenaris i les maquetes per a construir el retaule sobre la façana, en la qual ja hem iniciat el muntatge”. 

L'estrena de la producció va ser el 22 de desembre a les dotze del matí i hi haurà diverses passades diàries fins hui dia 6 de gener en la balconada de la façana principal de l'Escalante Centre Teatral, situat en el carrer Llanderers. 

Humor, ironia i escenes bíbliques 

Quatre actors i 30 marionetes posen en escena una proposta on, amb humor i ironia, es van entremesclant passatges bíblics amb situacions estretament relacionades amb la tradició valenciana. Així, una galeria de personatges característics, com a pastors, dimonis, reis i àngels, i uns altres populars com Micalet i Catalina, ens porten, en un divertit viatge, des de l'Anunciación fins al naixement de Jesús, a Betlem. S'han utilitzat músiques clàssiques i nadales populars, al mateix temps que s'ha recuperat la cançó de l'escena de l'Infern “Tots aclamem el teu immens poder”, gràcies a la memòria de Dora Casasnovas i al compositor valencià Pep Llopis. 

El teatre barroc valencià com a referent 

Al costat de Vicent Vila participa en la direcció Paula Salinas i formen part del projecte Frank Alonso en la coreografia, Amparo Delgado i Cecila Silva com a constructores de les titelles, Kique Gómez en l'espai sonor i enregistrament, Luis Muñoz en la il·luminació, Joaquín Martínez com a dissenyador de vestuari i els actors Daniel González, Mar Mandil, Carmen Lara, Xavi Cubas, Yarima Osuna, Guille Zavala i els tècnics Isidre Rubio i Julio Graella qui també s'ha fet càrrec de la creació de tota la utilería de la peça. Marisa Falcó i Paco Pellicer han construït el Retaule a partir de referents del teatre barroc valencià: les roques del Corpus i Els Altars de Sant Vicent. 

2014-01-06 18:00:00
A+
A-
Publicat per Cullera TV el 2014-01-06 18:00:00